En Juan, voluntari d’Open Arms, ONG dedicada a  la vigilància i salvament de les embarcacions de persones que necessiten auxili al mar Egeu i Mediterrani Central va visitar el centre ocupacional La Marina per relatar el projecte de rescat en alta mar, tot parlant de la seva pròpia experiència.

L’activitat va comptar amb la projecció de vídeos i explicacions per il·lustrar la complexa situació  que viuen les persones que decideixen entrar a Europa a través d’embarcacions per fugir de conflictes bèl·lics, persecució o pobresa.

Un dels objectius de la xerrada era fer arribar a les persones usuàries i professionals la realitat social i política que viuen algunes persones que per diferents circumstàncies, decideixen migrar cap a altres països a la recerca d’una millor qualitat de vida.

Xerrada d'Open Arms

A la xerrada van assistir persones usuàries dels centres ocupacionals 1981 i La Marina d’Asproseat que junt amb l’equip de professionals van quedar molt impactats en escoltar les històries del Juan. I és que, les persones que arriben a pujar a la pastera sovint no saben que pot ser un viatge de tres dies de durada en què no poden dur aigua, ni menjar i han d’estar dempeus, sense dormir perquè si no cauen a l’aigua.

Y no comen? Pregunten al centre ocupacional. ¿Y no pueden pescar con un palo? ¿Y no hay lavabo? 

Així és el malson per aquestes persones i els seus obstacles sovint continuen quan arriben a Espanya. Mentre encara són al mar, en Juan i el seus companys d’Open Arms informen de les dificultats amb què es poden trobar quan posin els peus a terra ferma. Expliquen que la situació per a les persones nouvingudes podrà ser difícil, en tant que es trobaran amb prejudicis i falses creences que els voldran convertir en boc expiatori dels problemes econòmics i socials del país d’arribada. Podran ser objecte d’insults, amenaces o agressions. En Rubén ho té molt clar i així ho expressa: Insultar está mal. Pegar está mal.

El voluntari d’Open Arms recalca la necessitat de canviar la mirada vers les persones migrades que serveixi de base per a construir una política d’immigració més justa. És la manera com, entre tots, podrem ajudar aquest col·lectiu.

En Manel, un cop acabada la xerrada va abraçar en Juan dient “Yo me voy contigo en el barco a salvar vidas”.

L’activitat estava programada dins el marc d’activitats pe ur a l’eix temàtic 2019 relacionades amb la salut tenint en compte que l’OMS defineix la salut com: Un estat complet de benestar  físic, mental i social, i no solament  l’absència d’afeccions o malalties.

 

xerrada d'open arms voluntari